top of page
Zoeken
  • Maniek Simonian

Voordelen en nadelen van een eenmanszaak

Bijgewerkt op: 17 dec. 2019Wat fantastisch dat je voor een eenmanszaak hebt gekozen. Wist je dat in 2018 meer dan 191.000 nieuwe bedrijven zijn ontstaan in Nederland, waarvan maar liefst 94% eenmanszaken/zzp-ers zijn? Weet je ook hoe het komt dat de meeste ondernemers in Nederland, zoals jij en ik, voor een eenmanszaak kiezen? Dat heeft te maken met de oprichtingseisen.

Laten wij samen berekenen hoeveel het kost om een eenmanszaak op te richten.

Het oprichten van een eenmanszaak doe je door de eenmanszaak in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kost je € 50,-. Een eenmanszaak begin je alleen, waarbij je geen rekening hoeft te houden met veel regels. Je kiest zelf jouw werktijden en wanneer je je met welke werkzaamheden bezig wilt houden. Het is een perfect plaatje voor iedereen die zelfstandig wil functioneren. Vaak staan wij als ondernemers er niet bij stil dat elk voordeel een nadeel met zich mee brengt.


Nadelen van een eenmanszaak zijn dat je niet uitbetaald wordt voor je vakantiedagen, dat je geen pensioen opbouwt en dat je privé aansprakelijk bent voor de schulden van jouw eenmanszaak. Mocht je ziek worden dan heb je gelijk ook geen inkomen voor jouw basisbehoeften.


Nu denk je vast; “Is er geen mogelijkheid om die problemen te ontwijken?” Ik kan jou vertellen dat dat mogelijk is. Uiteindelijk is het aan jou of jij je aan de oplossing kunt houden en je kunt inzetten voor een gezond bedrijf.

De oplossing voor deze problemen is eigenlijk heel simpel. Je maakt een budgetplan, waarin je duidelijk vermeldt welke kosten je hebt per kostenplaats. Het is vervolgens aan jou om je aan dit budget te houden. In week 8 geef ik nadere toelichting over het opstellen van een budgetplan.


Volgende week ga ik het samen met jullie over de financiële obstakels hebben, waar wij als ondernemers tegenaan lopen in onze ondernemerscarrière.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page