top of page
Zoeken
  • Maniek Simonian

Hoe voer je een tussentijdse controle uit?

Bijgewerkt op: 28 sep. 2019Voordat ik jullie ga vertellen hoe je een tussentijdse controle uitvoert, wil ik eerst vertellen waarom deze uitgevoerd moet worden. 

Bij het opstellen van een cashflow prognose maak je, op basis van ervaringen en kennis uit voorgaande jaren, een voorspelling voor de aankomende maanden of jaren. Uit de praktijk blijkt echter dat het onmogelijk is om zeer nauwkeurig te voorspellen. Dat komt doordat wij niet in het bezit zijn van een glazen bol die ons de toekomst kan voorspellen. Je weet nooit of er tussentijds ongeplande kosten voorbij komen, omdat je nooit voor alle schade en omstandigheden verzekerd bent. Misschien gaat één van jouw klanten wel failliet die jou nog een bedrag van €12.100,- verschuldigd is. Dan blijf je zitten met kosten die je niet meer terug kunt vorderen. Hoe ga je dan met zo’n situatie om? 


Dit soort omstandigheden kun je helaas niet voorkomen, doordat je niet zomaar vrije toegang hebt tot de financiële administratie van jouw klanten. In een dergelijke situatie zul jij dan je financiële plan aan moeten passen en moeten kijken hoe je er toch voor kunt zorgen dat er voldoende cashflow in je bedrijf blijft. Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken zijn, waardoor de cashflow prognose niet klopt met de werkelijkheid. 


Als ondernemer is het verantwoord om een tussentijdse controle uit te voeren. Dit hoeft niet elke week te gebeuren, omdat jij als kleine ondernemer vaak geen grote financiële administratie hebt. Het is wel verstandig om aan het einde van de maand te kijken of de voorspelde cash-flow overeenkomt met de werkelijke cashflow. Wanneer hier een groot verschil is ontstaan, kun je terugkijken hoe dat komt en jezelf afvragen of het voorkomen had kunnen worden. 

Daarnaast kun je kijken of dit verschil impact heeft op de aankomende maanden. Mocht dit het geval zijn, dan kun je kijken hoe je dit het beste kunt verwerken in jouw financiële gegevens. Zijn er hoge ongeplande kosten ontstaan die je moet betalen, is het verstandig om eerst te kijken of je het verspreid kunt betalen, meestal is dit wel mogelijk. Mocht dat toch niet mogelijk zijn, dan kun je kijken of je dit bedrag kunt besparen.


Stel, je krijgt eind van de maand te horen dat je € 2000,- aan de belastingdienst moet betalen voor jouw Inkomstenbelasting aangifte. Op dat moment heb je nog maar 5 maanden de tijd om dit bedrag te betalen aangezien het vóór 1 juni bij de belastingdienst binnen moet zijn.  Je zou het bedrag van € 2000,- kunnen delen door de 5 maanden, waardoor je op € 400,- per maand komt. Komende maanden kun je dan alvast maandelijks een bedrag van € 400,- sparen en eind mei een bedrag van € 2000,- overmaken aan de belastingdienst. Op deze manier gaat het bedrag gelijkmatig van jouw cashflow prognose af. Doe je dit niet, dan neemt de cashflow in mei helemaal af. Het kan ook zo zijn dat je in mei niet voldoende geld hebt binnen gehaald om in alle kosten te voorzien. Je kunt dan niet aan de betaling voldoen, waardoor je een boete kunt verwachten van de belastingdienst, waarna jouw schuld aan de belastingdienst alleen maar toeneemt. 

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page