top of page
Zoeken
  • Maniek Simonian

Aantal kindondernemers blijft stijgen: 'Hoef ik geen krantenwijk te lopen'

Het aantal kinderen tussen de 10 en 14 jaar met een eigen bedrijf is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel die het Jeugdjournaal heeft opgevraagd.


In 2018 stonden 68 kinderen ingeschreven bij de KvK, halverwege 2019 waren dat er al 121. Meer dan de helft van deze kinderen begon een onderneming in de detailhandel. Daarna volgen cultuur, sport en recreatie en zakelijke diensten.


Aantal jonge ondernemers dat staat ingeschreven bij de KvK (10-14 jaar)Steeds meer kinderen beginnen dus een eigen bedrijf. In de afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen met een onderneming zelfs verviervoudigd. Waar komt die ondernemersdrang vandaan bij kinderen?

Volgens de KvK komt dat vooral doordat er op zowel basisscholen als middelbare scholen vaker over ondernemen wordt gesproken. "Daarin liep Nederland heel erg achter", zegt adviseur Angèle Magré. "Maar er is steeds meer aandacht voor en dan zie je ook sneller kansen."

Officiële bedrijven staan ingeschreven bij de KvK, maar het totaal aantal bedrijfjes ligt volgens Magré veel hoger. Veel kinderen beginnen een klein handeltje op Instagram bijvoorbeeld. "Een account waarop je sieraden verkoopt, is zo gemaakt."

Jongeren worden geïnspireerd door vloggers en grote dj's, maar ook door hun ouders. "We zien een veranderende arbeidsmarkt, er zijn veel meer zzp'ers. Veel kinderen krijgen dat van huis uit mee."

Ik hoef nu in ieder geval niet buiten een krantenwijk te lopen. 11-jarige Amber

De 11-jarige Amber is een van die jonge ondernemers. Sinds twee jaar heeft ze haar eigen bedrijfje in het bedrukken van T-shirts, tassen, rompertjes en pepernoot-zakjes. "Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby", zegt Amber. "Ik begon met adverteren op Facebook en Instagram. Maar toen ik ineens heel veel aanvragen kreeg, heb ik een website laten maken."

In haar slaapkamer heeft Amber apparaten staan waarmee ze voorwerpen kan bedrukken. "Die hebben mijn ouders aangeschaft, maar inmiddels heb ik de investering terugbetaald. Al het geld dat ik nu verdien stop ik weer in mijn bedrijf. Of ik zet het op een spaarrekening."


Amber zit nog op de basisschool, maar voorlopig heeft ze naast het afspreken met vriendinnen genoeg tijd voor haar bedrijfje. Ambers moeder helpt haar ook vaak. "Met moeilijke dingen als Belastingaangifte. Maar ook met het verwerken van de bestellingen."

Al met al houdt Amber er maandelijks een mooi zakcentje aan over. "Ik denk zo'n honderd euro per maand? Ik weet niet wat andere 11-jarigen verdienen, maar voor mij is dat helemaal prima. Dan hoef ik in ieder geval niet buiten een krantenwijk te lopen."

Tips

Voor andere leeftijdsgenoten heeft de jonge ondernemer nog wel wat tips: "Doe iets wat je leuk vindt. Als het voor mij niet leuk meer is, kap ik er ook mee."


En kies iets wat dicht bij je ligt, zegt ze: "Ik kan me voorstellen dat niet iedereen T-shirts wil gaan maken, maar misschien armbandjes of zo."


BRON:https://nos.nl/artikel/2297670-aantal-kindondernemers-blijft-stijgen-hoef-ik-geen-krantenwijk-te-lopen.html

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page